Van video, naar DVD naar Netflix…

In een tijd dat niemand meer DVD’s koopt en het aantal VOD abonnees hard oploopt (zie onderstaande helaas verouderde weergave) is het interessant om te zien wat er gebeurt met uitgesteld kijken via de harddisk recorder.

In SKO is deze vraag opgenomen als onderdeel van het reguliere kijkonderzoek. De waarden over de afgelopen 4 jaar zien we onderstaand op de doelgroep 25-54 jaar.

De eerste 3 jaar van de aangehouden periode is er eigenlijk nog niet veel aan de hand, maar vanaf 2017 begint het landschap te veranderen voor wat betreft harddisk kijken. Het gemiddelde dagbereik gaat van onder de 20% ineens naar bijna 30%, het zenderaandeel loopt op van 7,8% naar 12,5% in 2018. De afname van regulier/lineair TV kijken begint al vanaf 2015 serieuze vormen aan te nemen, dus dat is niet één op één aan te wijzen als oorzaak van de populariteit van hard disk kijken.

Een andere reden zou de opkomst van Netflix, Videoland of de bioscoop kunnen zijn. Google Trends zou meer licht kunnen schijnen op deze veronderstelling, onderstaand een uitdraai uit deze tool:

De opkomst van Netflix (introductie in 2013) begon al in 2015 serieuze vormen aan te nemen en is vanaf dat moment behoorlijk stabiel. Ook hier dus geen plotselinge groei vanaf 2017. Videoland groeit pas de laatste paar maanden substantieel en bioscoop bezoek lijkt ook niet echt te lijden te hebben onder de groei van alle voorgaande manieren om video content te consumeren. De daling van DVD kijken is overigens ook in deze grafiek goed zichtbaar!

Naast bovenstaande data én alle mogelijke binnen- en buitenlandse TV zenders is binnen SKO ook video en DVD kijken opgenomen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat die twee nogal gedaald zijn de afgelopen jaren (=understatement). Zo zien we het maandbereik van video kijken aflopen van 1,1% naar zo goed als niets en DVD van 24,2% naar 5,2%.

Het kijken van video-content is dus al jarenlang aan het veranderen, een ontwikkeling die vele oorzaken en gevolgen heeft. Eén ding is zeker, video content kijken zal nooit meer hetzelfde zijn als vroegah…

Over Niels Bruinsma

Having worked at both international and national media agencies by now I have experience in almost every possible workfield. This gives me a broad view of markets and effective media- and marketingcampaigns. Also I am greatly interested in media channel- and effectiveness surveys and have an open mind to all new ideas and views. Clients: L'oreal luxury products division (Lancome, Ralph Lauren & Armani), ABN AMRO, Auping, Shell, Estee Lauder Companies (Clinique, Estee Lauder, Tommy Hilfiger, DKNY), British Airways, V&D, HEMA, Kijkshop, Icesave, OHRA, SNS Fundcoach, Super de Boer, Univé, VGZ, Aldi, Postcode Loterij, Corendon, Basif-Fit and Budget Energie. Specialties: The most important driver for my personal ambition is my passion for what I'm doing. This driver is responsible for keeping myself updated in Dutch and international media developments. Lately I am specialised in customer journey en online and offline attribution models.
Dit bericht is geplaatst in Kijkcijfers, Media branche, Mediabureau, Televisie, TV, TV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.