Vorige week was M2Media een van de partijen die op het evenement Mobile Advertising Nederland 2010 (MAN2010) een presentatie gaf betreffende een mobile advertising case, in dit geval voor KWF Kankerbestrijding.
De resultaten van de campagne waren bemoedigend, een CTR die fors hoger lag dan de gemiddelde CTR van online adverteren (0,34% vs. 0,20%) en een tariefkaart voor online adverteren die op CPM basis in de meeste gevallen ook nog eens goedkoper is dan regulier online adverteren. Meer voor minder dus en met een hogere impactfactor, want mobiel internet heeft een hogere impact dan regulier internet (minder clutter, meer aandacht).
Ook de algemene cijfers met betrekking tot mobiel internet zijn positief te noemen. Intussen is er in Nederland een mobiele penetratie van 125% met een totaal aantal sim’s (unieke nummers) van 20 miljoen! Meer dan 23% van dit totaal is een smartphone en beschikt dus in ieder geval over de mogelijkheid om te surfen op het internet.
De potentie is dus in theorie zeer hoog, helaas blijft de praktijk vooralsnog erg achter. Dit was dan ook de reden dat een drietal marktleiders op traditionele media (STER, Telegraaf en Sanoma) aan adverteerders de kans boden om gebruik te maken van hun mobiele platform. Op deze manier hopen de exploitanten cases op te bouwen, waarmee ze in de toekomst hun mobiele platform beter kunnen exploiteren. Gezien het succes van de cases en de groei van de markt zou er voldoende houvast moeten zijn om de mobiele markt succesvol te exploiteren.
Mobile advertising zal in de toekomst een vast onderdeel van online adverteren moeten worden. Voor mobiel adverteren geldt net als bij gewoon online adverteren dat hoe hoger de relevantie voor de gebruiker, hoe hoger het uiteindelijke resultaat voor de adverteerder (zowel awareness als conversie). Verder zullen we zien dat online en offline ook op mobiel versterkend zullen werken op elkaar, temeer nog omdat de mobiel nog meer dan regulier internet altijd dichtbij is. Het opzoeken van een QR-code op een abri, het Googlen van wat je net op de radio hoorde of die dagbladadvertentie waar je toch nog even meer van wil weten, via je mobiel ligt de wereld aan je voeten.
Reden te meer om communicatie via alle kanalen te integreren in één big idea (ook wel strategie te noemen) en goed te kijken naar conversie attributie van alle kanalen. Het gaat er niet om welk kanaal het laatste zetje geeft, het gaat erom dat de hele keten van communicatie leidt tot het gewenste resultaat. Houd hierbij altijd rekening met een ondefinieerbare multiplier, anders gaat 1+1=3 natuurlijk nooit op.