Proviciale Verkiezingen 2011 –> stemmen kopen?

Zo vlak voor de verkiezingen heb ik een analyse gemaakt op basis van de mediabestedingen van de politieke partijen ten opzichte van de onderlinge verhoudingen in de peilingen voor de provinciale verkiezingen op 2 maart 2011.

Als bron voor deze analyse zijn gebruikt de bruto mediabestedingen (in % of euro’s) zoals die door MediaXim voor de Nederlandse markt gerapporteerd worden (excl. online) en de peilingen van Maurice de Hond via Peil.nl (in % zetels).

In totaal is er in 2011 door de politieke partijen tot en met week 7 (20 februari) € 205.016,- uitgegeven aan reclame. Meer dan de helft van dit bedrag (55%) werd door de PvdA uitgegeven, gevolgd door de VVD met een kwart van het totaal en D66 met 18% van de totale bestedingen.

In zetelverdeling is de verhouding anders, hier neemt de VVD het grootste aandeel voor haar rekening gevolgd door de PVV (die nog geen mediageld besteedde) en de PvdA (de grootste besteder). De vraag lijkt of investeren in reclame dan wel zin heeft.

Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar een periodieke ontwikkeling van mediabestedingen en zetels, deze is onderstaand weergegeven.

Uit deze grafiek blijkt duidelijk dat de media-inzet van PvdA eerder is begonnen dan de overige partijen en dat de opmars van de PvdA (van 20 naar 24 zetels) nog diezelfde week is ingezet. Voor de PvdA lijkt de media-inzet dus het beoogde effect te hebben gehad en ook voor D66 lijkt op het moment van starten van de reclamecampagne het aantal zetels te stijgen.

Voor de VVD is het te hopen dat ook zij effect uit hun media-inspanningen weten te halen en de neergaande trend omgebogen kan worden vanaf het moment van starten van de mediacampagne vorige week.
De partijen die nog geen media hebben ingezet in week 7 2011 hebben allen de laatste weken een daling meegemaakt in de peilingen, SP en GroenLinks lijken afgelopen week voorzichtig de weg naar boven gevonden te hebben zonder reclame-inspanningen.

Vanuit de ervaring uit voorgaande jaren weten we dat met name in de laatste weken van de campagne nog veel extra media ingezet wordt. Of dit ook de laatste zwevende kiezers op andere gedachten zal brengen is natuurlijk nog maar de vraag. Over twee weken zal ik het antwoord op deze vraag op deze site proberen te geven.

Over Niels Bruinsma

Having worked at both international and national media agencies by now I have experience in almost every possible workfield. This gives me a broad view of markets and effective media- and marketingcampaigns. Also I am greatly interested in media channel- and effectiveness surveys and have an open mind to all new ideas and views. Clients: L'oreal luxury products division (Lancome, Ralph Lauren & Armani), ABN AMRO, Auping, Shell, Estee Lauder Companies (Clinique, Estee Lauder, Tommy Hilfiger, DKNY), British Airways, V&D, HEMA, Kijkshop, Icesave, OHRA, SNS Fundcoach, Super de Boer, Univé, VGZ, Aldi, Postcode Loterij, Corendon, Basif-Fit and Budget Energie. Specialties: The most important driver for my personal ambition is my passion for what I'm doing. This driver is responsible for keeping myself updated in Dutch and international media developments. Lately I am specialised in customer journey en online and offline attribution models.
Dit bericht is geplaatst in Politiek, Politiek, Verkiezingen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.